Land in zicht

Land in zicht!

1ste graad A-stroom en B-stroom

Begeleid bordspel met verschillende opdrachten in het kader van de ‘Verdwenen Zwinhavens’. Alle opdrachten zijn gelinkt aan waarheidsgetrouwe historische feiten.
Vakoverschrijdend: aardrijkskunde, geschiedenis, eenvoudige wiskunde, …
Binnenactiviteit

West-Vlaamse scholen kunnen voor deze module hier zelf een subsidie aanvragen bij de provincie West-Vlaanderen, tot 1 maand voor het geplande bezoek.

Inhoud

Hoe voer een schip het Zwin binnen?

 

In een tijdperk waarin gps-systemen nog niet bestonden, slaagden zeevaarders er al in om op zee te navigeren zonder verdwaald te geraken. Tijdens de middeleeuwen vonden zeelui de weg naar de Zwinstreek vanuit heel Europa. Het Zwin was echter ook een complex gebied waar de getijden een grote rol speelden.

Tijdens deze activiteit proberen de leerlingen in groepjes hun handelswaar zo snel mogelijk in Brugge af te leveren. Om hun doel te bereiken moeten ze verschillende postenopdrachten uitvoeren. Zo leren de leerlingen een kompas maken, een getijdentabel aflezen, zich oriënteren in de omgeving, de betekenis van verschillende zee-spreekwoorden, … .

Deze activiteit gaat volledig in een klaslokaal door en is zeer geschikt voor de winterperiode maar ook ideaal om te combineren met een buitenverkenning van het park.

 

Praktisch

Doelgroep1ste graad A-stroom en B-stroomReserveer de module
Aantal deelnemers
  • maximum 1 groep per halve dag
  • max. 25 lln per groep
 
Tijdsduur2,5uur 
Periode

het hele schooljaar door

Ontwikkeld in kader van de tentoonstelling 'Verdwenen Zwinhavens'

 
Prijs
  • €5/leerling 
  • €60/gids
 
Start9u30, 10u of 13u30 
Begeleiding
  • graag begeleiding van minstens 1 leerkracht/begeleider per groep
  • gratis begeleider per 10 lln.
 
SubsidieWest-Vlaamse scholen kunnen voor deze module hier zelf een subsidie aanvragen bij de provincie West-Vlaanderen, tot 1 maand voor het geplande bezoek. 

 

De modules werden uitgewerkt in samenwerking met de Vakgroep Archeologie van Universiteit Gent