Ooievaar Yuki, Y1628
- Nest 1 - eerste nest naast Zwinbistro The Shelter
- Ringnummer Y1628 - geringd op 04/06/24
- Zendernummer 244 793 - gezenderd op 24/06/24
- Peter: Jaak Peeters
Status 4 januari 2025
Yuki gaf de voorbije weken veel signalen door. De vogel zit in een relatief klein gebied (ruwweg 100 op 120 kilometer) in het grensgebied van Mauritanië en Mali. Ooievaars die in natuurlijke omstandigheden overwinteren, zoals in de West-Afrikaanse Sahel het geval is, hebben een veel grotere actieradius dan soortgenoten die de winter doorbrengen op afvalstorten in Noord-Afrika of Europa. 100 op 120 kilometer, zoals Yuki, is nog aan de kleine kant voor een Sahel-ooievaar. Vermoedelijk zit Yuki in een voedselrijke zone, waardoor hij zich de voorbije weken maar over relatief korte afstanden hoefde te verplaatsen. In november had de vogel nog grote omzwervingen gemaakt, maar de bewegingen in december en begin januari waren beperkter.
Status 3 december 2024
Yuki’s zender gaf de voorbije weken nog volop signalen door, en deze jonge ooievaar doet het prima in de Sahel! Net als collega Zwin-ooievaars Apollonia en Alexia bereikte Yuki in oktober het grensgebied van Mauritanië en Senegal. Daar bleef ze sinds de vorige update. Hoewel deels overlappend zat Yuki iets westelijker dan Apollonia. Ooievaars die in de Sahel overwinteren zijn in regel opvallend mobiel, maar Yuki hield de voorbije weken vast aan een vrij beperkt gebied van ruwweg 100 op 50 kilometer. Op Google Earth ziet het er een vrij dor gebied uit, maar vermoedelijk is er niettemin veel voedsel te vinden. Dat zou het gevolg moeten zijn van goede regenval in de voorbije zomermaanden (het regenseizoen in deze regio). De laatste dagen zakte Yuki alsnog een beetje verder naar het zuiden, en vloog Noord-Senegal binnen.
Status 20 november 2024
Heel goed nieuws van onze meest avontuurlijke zenderooievaars! Yuki, Apollonia en Alexia hebben alle drie met succes de oversteek van de Sahara gemaakt! In de vorige updates over deze vogels zaten we nog in spanning. De zendergegevens lieten zien dat ze aan de oversteek van de grote woestijn begonnen waren. Omdat er in dat enorme gebied nauwelijks of geen plekken zijn waar de zenders connectie kunnen maken, verdwijnen de vogels dan telkens een tijdlang uit beeld. De trek door de Sahara is een hachelijke onderneming door onherbergzaam gebied, dus het is altijd afwachten of het goed afloopt… We zijn dan ook heel blij om te kunnen melden dat het gelukt is voor alle drie.
Yuki hield ons het langst in spanning. Deze ooievaar vertrok al op 1 oktober vanuit Zuid-Marokko de woestijn in. De overtocht duurt normaal gezien een week tot tien dagen en dan duiken de vogel ten zuiden van de woestijn op. Van Yuki was er echter tot begin november geen teken van leven, dus we begonnen al te vrezen dat de overtocht slecht was afgelopen. Omdat zenders altijd alsnog connectie kunnen maken als de vogel nog leeft, bewaarden we nog een sprankel hoop, en dat was niet onterecht: Yuki stak de Sahara immers met succes over. De reis door woestijngebied duurde zeven dagen. Toen kwam Yuki aan in het zuiden van Mauritanië, waar de Sahelzone begint. Dat is het gebied waar ooievaars die de Sahara oversteken gaan overwinteren. De voorbije weken bleek Yuki het prima te doen. De vogel bleef wekenlang rondzwerven in een gebied van ca. 180 kilometer op ca. 80 kilometer. Op 15 november verplaatste hij zich bijna 250 kilometer naar het oosten. De meest recente peilingen komen uit het noorden van Senegal. Zoals gebruikelijk bij Ooievaars die in de Sahel terecht komen, maakt ook deze vogel veel grotere verplaatsingen dan soortgenoten die overwinteren nabij afvalstorten in Spanje of Noord-Marokko.
Status 4 november 2024
Helaas geen nieuws van Yuki, en dat is waarschijnlijk slecht nieuws. Yuki was de eerste van de lichting zenderooievaars van 2024 die de oversteek van de Sahara aanvatte. Op 1 oktober kwamen de laatste peilingen uit het zuidoosten van Marokko, aan de rand van de grote woestijn. In de Sahara staan nauwelijks of geen zendmasten die het signaal van de zender kunnen oppikken en daardoor kunnen de data ook niet doorgestuurd worden zo lang een ooievaar zich in dat gebied bevindt. Wanneer vogels de woestijn zijn gepasseerd kunnen de signalen dan alsnog worden doorgestuurd, en krijgen we de hele route te zien. De oversteek van de Sahara duurt vaak tien dagen of meer, dus we maakten ons niet ongerust toen we een tijdlang geen signalen kregen van Yuki. Inmiddels zijn we echter ruim een maand verder, en dat is wel heel lang om niets te horen. Wie weet komt er binnenkort toch nog goed nieuws, en blijkt Yuki toch nog te leven wanneer hij in de buurt van een mast komt, maar we moeten er nu toch ernstig rekening mee houden dat Yuki de gevaarlijke oversteek van de Sahara niet overleefd heeft. Heel jammer! Het toont nog maar eens de risico’s aan waarmee trekvogels in het algemeen en ooievaars in het bijzonder te maken krijgen tijdens die enorme reizen die ze maken tijdens de trek.
Status 3 oktober 2024
Yuki was totnogtoe de ooievaar van de lichting 2024 die het verst naar het zuiden was doorgestoten. De vogel deed daar sinds de vorige update nog een schepje bovenop. Op 24 september vertrok Yuki van de stad El Jadida, aan de Marokkaanse kust, richting zuiden. Eerst volgde de vogel de kust voor ca. 80 kilometer, om dan vrij abrupt landinwaarts in te draaien, wellicht aangetrokken door een klein afvalstort (waar wellicht soortgenoten rondhingen) bij Oulad Daoud. Na een dagje pauze trok Yuki van daar weer verder door op 25 september. De vogel verliet de meer vruchtbare kuststrook voor het binnenland en vloog via Marrakech zuidwaarts tot aan het Atlasgebergte. De bergen waren duidelijk aan barrière, en de vogel boog weer westwaarts om rond de hoogste delen van het gebergte heen te vliegen. Op 29 september kwam hij aan bij de stad Taroudant. Op 30 september en 1 oktober schoof Yuki gezapig verder naar het zuiden. De laatste peilingen, rond de middag op 1 oktober kwamen van het overgangsgebied naar de Sahara. De échte woestijn dus! We weten van andere zenderooievaars uit vorige jaren dat de peilingen van de zenders stilvallen als de vogels de echte woestijn bereiken; bij gebrek aan gsm-masten kan de zender daar immers geen connectie maken om data door te sturen. Het lijkt er dus op dat Yuki alsnog, vrij laat in de herfst, nog aan de grote oversteek van de Sahara is begonnen! Dat is altijd heel spannend, want de overtocht van de enorme woestijn is lang en gevaarlijk. We duimen hard en we hopen zo snel mogelijk nieuws te krijgen van wat Yuki aan het doen is!
Status 19 september 2024
Yuki heeft zich niet meer verder verplaatst sinds hij op 6 september aankwam in El Jadida, aan de Atlantische kust van Marokko. Yuki gedroeg zich de voorbije weken zoals ooievaars die in Noord-Marokko overwinteren wel vaker doen: voedsel zoeken op een grote afvalverwerkingssite net buiten de stad en de nacht doorbrengen op korte afstand van die voedselbron, tot maximum een vijftal kilometer ver. Yuki gebruikte de voorbije weken verschillende slaapplaatsen, vaak in parken in de stad, vermoedelijk zowel in hoge bomen als op grote constructies zoals hoge masten en gebouwen. We zijn inmiddels al in de tweede helft van september, en de kans dat Yuki niet meer de Sahara zal oversteken wordt met de dag groter. Doet de vogel het toch nog of wordt het overwintering in Noord-Marokko?
Status 9 september 2024
Op 2 september ging Yuki alweer door. De volgende dagen ging het zuidwaarts door Spanje en in de valavond van 4 september bereikte Yuki het uiterste zuiden van het land. De omstandigheden om de gevaarlijke Straat van Gibraltar over te steken waren blijkbaar gunstig, want de vogel maakt de oversteek meteen in één ruk. Daarmee is Yuki de eerste van de zenderooievaars van 2024 die Afrika bereikt! De volgende dagen vloog de ooievaar nog door, en op 6 september hield hij halt bij het stadje El Jadida, aan de Noordwestkust van Marokko, ongeveer halfweg tussen Casablanca en Essaouira. Hij zit daarmee al vrij zuidelijk in Marokko, en is al de locaties gepasseerd waar andere zenderooievaars de voorbije jaren de winter hebben doorgebracht. Afwachten wat Yuki nog gaat doen: de grote oversteek van de Sahara of alsnog in Marokko de winter doorbrengen. Drie weken na zijn vertrek is Yuki als de verst opgeschoten ooievaar van de klas van 2024; hij legde in vogelvlucht al een afstand van ca. 2300 kilometer af. In werkelijkheid nog een pak meer, want de reis ging niet in een rechte lijn.
Status 1 september 2024
Yuki vertrok op 17 augustus uit het Zwin. de reis ging vrij snel tot de omgeving van de stad Caen, een bekende trekpleister voor een aantal van onze zenderooievaars. Yuki bleef er een weekje hangen, maar dan was het weer time to fly! Op 25 augustus vloog de vogel ruim 200 kilometer, tot de Loirevallei. De volgende dag ging het weer 250 kilometer verder, tot de omgeving van Bordeaux. Op 27 augustus ging de reis verder, maar met de Pyreneeën in het zicht hield Yuki halt een kort eind landinwaarts van de stad Biarritz. Op 28 augustus stak de ooievaar de bergketen over via de gebruikelijke route langs het lagere westelijke deel ervan. De reis ging spoedig verder door Noord-Spanje en op 1 september kwam Yuki aan op het grote stort van Villa de Valecas, ten zuidwesten van Madrid. Yuki maakte op minder dan een week tijd een reis van ruim 1.000 kilometer en is nu met voorsprong de verst gevorderde van onze klas van 2024!
Status 20 augustus 2024
Met Yuki is opnieuw één van de jonge zenderooievaars uit 2024 vertrokken uit het Zwin! Op 17 augustus vloog de vogel zuidwaarts, nog vrij laat op de dag, voor een korte eerste vlucht van ruim 100 kilometer tot de afvalstort van Blaringhem, waar ook de oudere zenderooievaar Cezacosy op dat moment zat. Yuki vertrok de volgende dag meteen verder. Het ging vrij rustig, iets meer dan 100 kilometer tot de Seinevallei. Op 19 augustus veranderde de vogel wat van koers en ging meer westwaarts, om te eindigen in de regio van Caen. Die buurt is dit jaar echt wel een hotspot voor Zwinooievaars.
Status 31 juli 2024
Momenteel nog in het Zwin Natuur Park aanwezig.