Ooievaar Robbe, Y0724
- Nest 1 - eerste nest naast Zwinbistro The Shelter
- Ringnummer Y0724 - geringd op 3/06/2022
- Zendernummer 215917 - gezenderd op 20/06/2022
- Vader ongeringd - Moeder ongeringd
- Peter: Zwinbistro The Shelter
Status 10 december 2023
Geen goed nieuws van Robbe. De zender van deze vogel heeft niet meer bewogen vanaf de laatste plek waar hij in de vorige update werd gemeld: bij het plaatsje Oulad Berhil in Centraal-Marokko, ca. 100 kilometer ten oosten van de stad Agadir. Het is gissen naar een mogelijke doodsoorzaak. Volgens Google Streetview is de plek een grote plantage. Heel jammer voor Robbe. Vorige winter overwinterde deze ooievaar in de Sahel in West-Afrika, in Senegal en Gambia. Nu zat hij nog steeds in Marokko, maar wel al vrij zuidelijk in het land. Er was nog een mogelijkheid dat hij de Sahara zou zijn overgestoken, maar dat zullen we helaas nooit weten. Robbe gaf ons in het anderhalf jaar dat we hem konden volgen heel veel nuttige informatie.
Status 5 november 2023
Robbe vloog op 7/10 van Rabat door naar de streek van Casablanca. Dat was weer goed voor een weekje, maar op 16/10 bleek het weer te kriebelen bij Robbe. Vanaf de kust ging de vogel zuidwaarts, het binnenland in. Na twee dagen en een kleine 200 kilometer kwam de vogel bij de Hoge Atlas, en die bergketen boezemde ontzag in want Robbe boog scherp naar het westen af. Hij vloog een eind richting kust, tot waar de bergen wat minder hoog waren, en stak dan op 19/10 de Atlas over. Net ten zuiden van de bergen hield de vogel halt, bij een kleine plaatsje genaamd Oulad Berhim, en daar zit ie nog steeds. Robbe zit er in een landbouwgebied.
Status 30 september 2023
Robbe vloog na zijn oversteek naar Marokko eind augustus door tot de stad Kénitra. Daar bleef hij bijna heel september hangen, maar op 29/09 had ie er toch genoeg van. Robbe vloog die dag bijna 50 kilometer verder zuidwaarts, tot de omgeving van Rabat.
Status 12 september 2023
Robbe bleef tot 28/08 op de afvalverwerkingsplaats bij Medina-Sidonia, niet ver van Cadiz in het uiterste zuiden van Spanje. Die dag vertrok hij resoluut zuidwaarts, en stak de Straat van Gibraltar over naar Marokko. Opmerkelijke vaststelling: Robbe was hiermee de eerste ooievaar van ons zender-project die twee keer op rij de oversteek maakt naar Afrika. Totnogtoe waren alle jonge ooievaars die in hun eerste najaar de Straat van Gibraltar overstaken in de volgende winter(s) in Europa gebleven. Wat Robbe nu doet toont nog maar eens aan hoe belangrijk het is om projecten zoals dit zender-project lang vol te houden. Hoe meer data worden verzameld, hoe meer wordt bijgeleerd. Het feit dat Robbe zijn eerste zomer heeft doorgebracht in Zuid-Spanje, en daardoor ver naar het zuiden is blijven nazomeren, heeft mogelijk een rol gespeeld bij de tweede oversteek van de Straat van Gibraltar. Nog dezelfde dag van zijn oversteek bereikte Robbe de Marokkaanse kuststad Kénitra, waar al aardig wat van onze zender-ooievaars zijn terecht gekomen. Het wordt interessant om zien waar Robbe zal overwinteren. Zijn eerste winter bracht deze vogel door in Senegal in West-Afrika.
Status 20 augustus 2023
Robbe verliet op 22 juli zijn verblijfplaats ten noorden van Algeciras in Zuid-Spanje. De reis ging westwaarts door Zuid-Andalusië, tot de omgeving van Medina-Sidonia. Daar zit Robbe nu al de hele tijd, nabij een groot afvalstort.
Status 15 juli 2023
Robbe verbleef na zijn oversteek vanuit Marokko eind mei enkele weken in de buurt van Marchenilla in Zuid-Spanje. Een verdere doorreis naar het noorden zat er niet in. Op 1 juli vloog Robbe zelfs een kort eind terug zuidwaarts. Sindsdien zit de vogel iets ten noorden van de stad Algeciras. Het lokale afvalstort is daarbij een vaste stek.
Status 20 juni 2023
Robbe is nu ook ‘out of Africa’. Na een lang verblijf in Noord-Marokko stak de vogel op 29 mei de Straat van Gibraltar over. Ooievaars die de Straat oversteken houden in regel daarna een noordwestelijke koers aan om dan via de Guadalquivir-vallei verder noordwaarts te gaan. Robbe ging echter pal noordwaarts, maar niet voor lang. Hij hield halt in de omgeving van het plaatsje Marchenilla, een kort eind landinwaarts van de kust. Hij houdt zich op in een meer natuurlijke omgeving, zonder bezoekjes aan afvalstorten.
Status 22 mei 2023
Robbe zit nog steeds in Marokko. Vanaf de plek van zijn laatste update, in het binnenland bij de plaats Azrou, is hij de voorbije weken langzaamaan noordwaarts getrokken. Zoals het een jonge ooievaar in zijn eerste voorjaar betaamt heeft Robbe daarbij geen haast. Hij lijkt er een rustig verkenningstochtje door Noord-Marokko van te maken. Sinds 6 mei is de vogel al enkele weken stationair nabij de grote stad Tétouan. Veel meldingen komen van een groot afvalstort ten zuiden van de stad. Het is nog minder dan 40 kilometer tot aan de Straat van Gibraltar. We zijn benieuwd of Robbe nog verder zal doorgaan en Europa nog zal bereiken.
Status 26 april 2023
Robbe zit ook nog steeds in Noord-Marokko, maar een eind landinwaarts van Cezacosy, in de bergen nabij de plaats Azrou. Hier vindt Robbe een klein afvalstortje, wat landbouwgebied in de omgeving, alles wat een ooievaar nodig heeft.
Status 6 april 2023
Ook van Robbe is er spannend nieuws! Hij vertrok op ongeveer hetzelfde moment als Cezacosy vanuit zijn wintergebied in het grensgebied van Senegal en Gambia. Op 23 maart stoomde de vogel richting noorden. De volgende dagen gebeurde iets opmerkelijk: Robbe en Cezacosy vlogen allebei tegelijk noordwaarts, via ongeveer dezelfde route maar met enkele uren verschil (Robbe iets achterop)! Robbe hield een lichtjes oostelijker route aan, maar kwam uiteindelijk ook op 3 april bij de stad Ouarzazate aan, de Marokkaanse stad aan de zuidrand van het Atlasgebergte. In tegenstelling tot Cezacosy maakte Robbe de oversteek van het hooggebergte iets verder naar het oosten. De laatste peiling kwam op 4 april uit een dunbevolkt gebied in Centraal-Marokko, een eind ten zuiden van het plaatsje Timahdite.
Status 23 maart 2023
Robbe zit nog altijd in zijn overwinteringsgebied in Senegal, een beetje oostwaarts van het overwinteringsgebied van Cezacosy, die ook in dat deel van Senegal overwintert. Robbe zit in het grensgebied met Gambia waardoor hij af en toe in dat land terecht komt.
Status 6 maart 2023
Leuk nieuws van Robbe. Die zat weliswaar vrijwel de hele tijd in het grensgebied van Senegal en Gambia, maar van 20 tot 22 februari maakte hij een flinke uitstap richting zuiden! Hij kwam nog ca. 250 kilometer verder naar het zuiden terecht en daarmee bereikte hij Guinee-Buissau! Op de terugweg richting Senegal en Gambia ging hij zelfs even over grens van nog een ander land: Guinee. Daarmee voegde Robbe ineens twee nieuwe landen toe aan de lijst van landen die al werden bezocht door Zwin-zender-ooievaars! Hij doet ook nog een schepje bovenop de status die hij al had van zender-ooievaar die al het verst naar het zuiden doordrong in het kader van ons zenderproject én op de koop toe zijn het vermoedelijk de meest zuidelijke meldingen ooit voor een in België geringde of gezenderde ooievaar tout court! Go Robbe!
Status 17 februari 2023
Robbe verblijft nog steeds in Senegal, samen met zenderooievaar Cezacosy.
Status 21 januari 2023
Robbe zat de voorbije weken iets meer naar het zuidoosten ten opzichte van Cezacosy. De vogel houdt zich vooral op in Senegal, maar maakte ook een aantal korte instapjes in buurland Gambia. Het beeld is gelijkaardig: in vergelijking met ooievaars die overwinteren bij afvalstorten heeft Robbe een veel grotere actieradius, en gaat hij op zoek naar voedsel in een veel groter gebied, een mix van natuurlijke vegetatie en kleinschalig landbouwgebied.
Status 19 december 2022
Ook Robbe zit nog steeds alive & kicking in Senegal. Tot half november zat hij in Centraal-Senegal, in hetzelfde (zeer grote) gebied van Cezacosy, hoewel beide vogels niet samen optrokken. De laatste weken is Robbe een eindje naar het zuiden gezakt. Daar zit de vogel nu in een aanzienlijk gebied langs beide kanten van de grens tussen Senegal en Gambia. Hij is momenteel de meest zuidelijke van ons zender-ooievaars, en bovendien de eerste melding van een in België geringde of gezenderde ooievaar ooit in Gambia. De voorbije maand bestreek Robbe een enorm gebied van ca. 140 op 80 kilometer. Net als Cezacosy is deze ooievaar vermoedelijk afhankelijk van minder voorspelbare, natuurlijke voedselbronnen, en daardoor moet hij veel meer rondtrekken op zoek naar eten.
Status 6 november 2022
We kregen eindelijk weer nieuws door van Robbe! De laatste zendertijding die we kregen dateerde al van 8 september, aan de rand van de Sahara in Centraal-Marokko. Het had er alle schijn van dat de vogel toen op het punt had gestaan om aan de oversteek van de grote woestijn te beginnen, maar helaas kregen we geen bericht door van de zender. Dat is niet ongewoon wanneer vogels zich ver van gsm-bereik bevinden. De zenders werken immers via het gsm-netwerk. Nu heeft de zender echter gelukkig wel weer contact gemaakt, en we hebben ineens alle data van de voorbije weken binnen gekregen. Robbe heeft de gevaarlijke oversteek van de Sahara goed doorstaan! De vogel heeft er ongeveer een week overgedaan om deze gevaarlijke hindernis te nemen. Op 16 september bereikte hij de zuidrand van de woestijn. Mogelijk om wat te bekomen bracht Robbe een vijftal dagen door iets ten zuiden van de stad Aleg in het zuiden van Mauretanië. Op 21 september schoof hij ca. 170 kilometer verder naar het zuidwesten, over de Senegal-rivier, tot in Noord-Senegal. Vervolgens bleef Robbe ca. 40 dagen rondzwerven in een vrij groot gebied ca. 100 kilometer landinwaarts ten oost van de kuststad Saint-Louis, in een gebied ten zuiden van de Senegal-rivier en ten oosten van het Lac de Guiers. Dat is hetzelfde gebied waar ook Cezacosy in die periode rondhing. Onafhankelijk van elkaar kwamen beide vogels dus in hetzelfde deel van de Sahel terecht. Ook opvallend is dat Robbe op 30 oktober een eind naar het zuiden opschoof, naar de overkant van de Ferlo-rivier. Een dag eerder had Cezacosy dezelfde beweging gemaakt. Dat is een opvallend synchrone beweging, wat er op wijst dat er zich mogelijk een grootschalige verandering in het voedselaanbod voordeed, waardoor beide vogels beslisten om een eind te verkassen. Robbe zit nu, net als Cezacosy, in een gebied ongeveer 150 kilometer oostwaarts en landinwaarts van de Senegalese hoofdstad Dakar. De vogels zitten bij elkaar in de buurt, maar uit hun zendergegevens blijkt dat ze niet met elkaar optrekken.
Status 12 oktober 2022
Helaas geen nieuws van de zenders van Cezacosy, Elisabeth en Robbe. Van Elisabeth en Robbe waren begin september de laatste signalen opgevangen in Centraal-Marokko. Dat de zenders geen signalen meer geven is niet per se slecht nieuws voor de ooievaars zelf. Vanaf het moment dat ze dieper in Afrika gaan, komen de vogel terecht in gebieden waar de gsm-ontvangst (nodig om de zenders contact te laten maken) veel minder of zelfs onbestaande is. Het is niet onverwacht dat de zenders daarom geruime tijd geen teken van leven geven. Dat zou nog even zo kunnen blijven. Het kan dat deze jonge ooievaars nu een tijdlang van de radar blijven, om dan binnen enkele weken of maanden weer op te duiken. We houden het uiteraard in de gaten.
Status 21 september 2022
Robbe stak op 2 september de Straat van Gibraltar over. Hij trok de volgende dagen gestaag verder zuidwaarts door Marokko, schampte even de kust bij Rabat, en ging dan meer landinwaarts. Het laatste contact was op 8 september, ca. 50 kilometer ten zuidoosten van het plaatsje Guelmim, ver van de bewoonde wereld. Robbe zat toen aan de rand van de Sahara en is sindsdien wellicht verder zuidwaarts gegaan. Er volgden nog geen latere meldingen omdat de zender geen contact maakte met het gsm-netwerk.
Status 2 september 2022
Robbe bleef tot 24 augustus hangen in de buurt van Bordeaux in Zuidwest-Frankrijk. Op 26 augustus stak deze vogel de Pyreneeën over. Vandaar ging het richting Madrid. Op 28 augustus ging Robbe van daar verder zuidwaarts richting Zuid-Spanje, wellicht in een groep samen met collega-Zwin-ooievaar Firmin. De tocht ging wat zwalpend, met een paar koerswijzingen. Op 1 september kwam de vogel aan bij La Barca de la Florida, in het zuiden van Andalusië. Van daar is het nog ca. 80 kilometer tot de Straat van Gibraltar. We zijn benieuwd of ook Robbe de oversteek zal maken naar Afrika. Hij is in elk geval op een vroege datum ter plekke, dus de kans is reëel dat hij dat nog zal doen.
Status 21 augustus 2022
Robbe verliet Saint-Jean-de-Daye (zoals nu blijkt de laatste gezamenlijke halte van onze vijf nieuwe zenderooievaars) op 9 augustus. Hij vloog ca. 60 kilometer zuidwaarts tot de plaats Cuves (uiteraard mét afvalverwerkingssite!). Daar hield Robbe halt van 10 tot en met 14 augustus, om op 15 augustus weer ca. 60 kilometer op te schuiven naar een afvalwerkingsplaats bij Mayenne. Ook hier bleef de vogel weer enkele dagen. Op 20 augustus maakte Robbe een flinke sprong zuidwaarts, ca. 260 kilometer, tot ten oosten van de stad Rochefort, aan de Franse westkust. Op 21 augustus ging het iets rustiger aan, ca. 85 kilometer verder zuidelijk, tot bij Naujac-sur-Mer, niet ver van de monding van de Gironde-rivier, ten noorden van Bordeaux.
Status 9 augustus 2022
Het vroegste vertrek ooit van onze zenderooievaars!
Het is zover: onze nieuwe lichting jonge zenderooievaars is naar het zuiden vertrokken! Vroeger dan verwacht vertrokken de vijf nieuwe zenderooievaars, Cezacosy, Robbe, Profke, Firmin en Elisabeth, op zaterdag 6 augustus op hun eerste Grote Reis naar het zuiden! De voorbije drie jaren viel het vertrek van de jonge zenderooievaars tussen 13 en 24 augustus. Dit jaar zijn er een week vroeger aan begonnen. Het warme weer zou daar wel eens voor veel kunnen tussen zitten. De vliegomstandigheden voor thermiekzwevers zoals ooievaars zijn dezer dagen vrijwel steeds ideaal. In de dagen voor hun vertrek hadden we al herhaaldelijk gezien dat de groep jonge Zwin-ooievaars, met daarbij de vijf zendervogels, herhaaldelijk de lucht in ging om al zwevend verkenningsvluchten te maken. Tijdens die typische korte vluchtjes leren ze de kunst van het zweven onder de knie krijgen. Tegelijk geeft het hen de kans om hun geboortegrond visueel in te prenten. Als ze hun eerste winter overleven en de volgende lente terug noordwaarts vliegen zal hen dat helpen om de weg terug te vinden naar de Zwinstreek. Eén van de resultaten van ons zenderproject is dat vrijwel alle gezenderde ooievaars terug ‘huiswaarts’ keren in de volgende levensjaren.
De reis startte op 6 augustus kort voor de middag. De vliegomstandigheden waren blijkbaar ideaal, vermoedelijk geholpen door een lekkere rugwind uit het noordoosten. Via Brugge en Diksmuide vlogen de vogels gestaag naar het zuidwesten, om ten noorden van de Poperinge de Franse grens over te steken. Op hun eerste trekdag vlogen de vogels meteen een flukse afstand van ca. 310 kilometer! Ongelofelijk toch weer hoe jonge vogels die nauwelijks een maand het nest verlaten hebben en voorheen alleen wat korte vluchten in de omgeving van de broedplaats hebben gedaan, ineens zo’n grote afstanden kunnen vliegen. Zo te zien bleven ze met z’n vijven netjes samen, en vermoedelijk waren er nog andere, niet-gezenderde jongen Zwin-ooievaars bij. Ze overnachtten ten zuiden van de Franse havenstad Le Havre, aan de overkant van de monding van de Seine-rivier, bij het plaatsje Honfleur. Zoals het moderne ooievaars betaamt zochten ze meteen de plaatselijke afvalverwerkingssite op. Ook dat is opvallend: hoe ooievaars er telkens al van jongsaf aan feilloos in slagen om te ontdekken dat afvalverwerkingplaatsen interessante voedselplekken zijn. Vermoedelijk is de aanwezigheid van andere ooievaars daarbij een belangrijke aantrekkingskracht. Op 7 augustus ging de reis verder naar het zuidwesten. Ten zuiden van de stad Caen maakte ons vijftal een vrij abrupte bocht richting west-noordwest. Ze kwamen na een dagtocht van ca. 150 kilometer terecht bij de plek Saint-Jean-de-Daye, in het zuiden van Normandië. Ook hier was het weer een afvalverwerkingssite die de aandacht trok. Op 8 augustus bleef Robbe hier hangen. Het is zeer waarschijnlijk dat onze Zwin-vogels intussen zijn terecht gekomen in grotere groepen ooievaars. In dergelijke groepen is het gemakkelijk om elkaar kwijt te geraken en een andere kant op te gaan.
Status 25 juli 2022
De nieuwe zenderooievaar van 2022 Robbe vliegt intussen al een aantal dagen flink rond! Zoals gebruikelijk voor jonge ooievaars zijn de peilingen van de zender in de eerste weken na het uitvliegen beperkt tot het Zwin Natuur Park en de onmiddellijke omgeving. Robbe doet het voorlopig uitstekend!