Ooievaar Juliette, Y1630
- Nest 1 - eerste nest naast Zwinbistro The Shelter
- Ringnummer Y1630 - geringd op 04/06/24
- Zendernummer 215 916 - gezenderd op 24/06/24
- Peter: Umami Exclusive Cosmetics
Status 4 januari 2025
Juliette, de enige van onze zenderlichting van 2024 die in Marokko overwintert, bleef tot 5 december bij het dorp Karia ba Mohammed, in het zuiden van het Rif-gebergte, in Noord-Marokko. Daar was Juliette gearriveerd op 20 november. De reis op 5 december ging ca. 70 kilometer westwaarts, tot Mechra Bel Ksiri, een kleine stad. Een klassieke plek voor een ooievaar die in Marokko overwintert: voedsel zoeken op het afvalstort een vijftal kilometer buiten de stad en overnachten in de stad. Toch was het niet helemaal naar de zin van Juliette, want op 10 december vloog ze weer oostwaarts, van waar ze enkele dagen eerder gekomen was. Even leek de tocht weer terug naar Karia ba Mohammed te gaan, maar 40 kilometer hield Juliette halt bij het dorp Jorf El Melha, en daar bleef ze hangen tot begin januari. In en buiten het dorp frequenteerde Juliette de voorbije weken een drietal plaatsen waar afval voorhanden lijkt te zijn. Overnachten gebeurt op korte afstand in akkerland of in de Sebou-rivier die langs het dorp passeert.
Status 3 december 2024
Noord-Marokko was de voorbije jaren met een kleine voorsprong de meest gebruikte regio om te overwinteren voor jonge zenderooievaars in hun eerste winter, maar de lichting van 2024 wijkt duidelijk af van dat patroon: Juliette is de enige die momenteel in het noorden van Marokko verblijft. Op 22 september kwam ze aan bij de stad Meknes, in het binnenland. Daar bleef ze tot 20 november. Juliette vloog dan een kort eind van iets meer dan 60 kilometer naar het noordoosten. De vogel verblijft sindsdien nabij een klein dorp genaamd Karia ba Mohammed, in het zuiden van het Rif-gebergte, een eind ten noorden van de stad Fez. Omdat ze ook in Karia ba Mohammed een klein afvalstort hebben is het uiteraard daar dat Juliette te vinden is! Overnachten doet ze op een hoog gebouw in het centrum van het dorp.
Status 4 november 2024
Juliette bleef de voorbije maand bij de stad Meknes, in het noordelijke binnenland van Marokko. De vogel heeft er een zeer traditioneel dagpatroon: voedsel zoeken op een afvalstort ten noorden van de stad en de nacht doorbrengen een vijftal kilometer verder, in een groot park in het centrum van Meknes. Op 10 en 11 oktober maakte Juliette een kort uitstapje naar de stad Khémisset, een 60-tal kilometer ten westen van Meknes. Dat was blijkbaar geen groot succes, want de ooievaar keerde snel terug naar het inmiddels vertrouwde leven in Meknes.
Status 3 oktober 2024
Juliette verliet op 21 september de omgeving van Sevilla. Ze koerste zuidwaarts richting Straat van Gibraltar en maakte op 22 september de oversteek naar Afrika, als 3de vogel van de lichting 2024. Via Tétouan, Ksar-el-Kébir en Souk el Arbaa bereikte Juliette nog dezelfde dag de stad Meknès, in het binnenland van Noord-Marokko. Daar is de vogel sindsdien gebleven.
Status 19 september 2024
Juliette bleef nog geruime tijd hangen op de afvalsite van Blaringhem samen met Cosy, Redbec! Van onze Zwingids Jan Talloen, die er regelmatig vertoeft om ringen van ooievaars en meeuwen af te lezen, weten we dat hier recent tot tientallen ooievaars samen troepten.
Juliette was de eerste van het trio die haar biezen pakte. Op 12 september vertrok Juliette zuidwaarts, en of ze er zin in had! Op drie dagen tijd vloog de vogel maar liefst ruim 1.000 kilometer, helemaal tot in Noord-Spanje. Vooral op 13 september ging het vooruit, met ruim 400 kilometer dwars door Frankrijk. De tocht ging via Parijs en Bordeaux en in Spanje hield de vogel halt in de Ebrovallei nabij Tudela. Geen nood om te rusten daar, want op 15 september werd de tocht gewoon meteen verder gezet, door Spanje. Op 18 september bereikte de vogel de regio rond Sevilla in Zuid-Spanje, meer bepaald een afvalstort tussen Sevilla en Los Palacios y Villafranca.
Status 1 september 2024
Op 27 augustus zette Juliette echt aan richting zuiden, samen met nog enkele andere jonge Zwin-zenderooievaars, Apollonia, Cosy, Redbec en Alexia. De vogels volgden de kustlijn tot in Noord-Frankrijk, om ter hoogte van Duinkerke landinwaarts te buigen, recht naar de afvalstortplaats van Blaringhem! Die populaire plek heeft al mening Zwin-zenderooievaar aangetrokken. Vermoedelijk was de koerswijziging ter hoogte van Duinkerke te verklaren doordat het groepje Zwin-ers in de verte de cirkelende ooievaars boven Blaringhem zag (deze site trekt tot tientallen ooievaars aan en die zwart-witte concentratie moet van ver opvallen).
Apollonia en Alexia trokken op 29 augustus verder richting zuiden te gaan. De vogels vlogen die dag circa 180 kilometer, tot net ten noorden van Parijs. Na opnieuw een dagje pauze staken ze op 31 augustus dwars over Parijs. De laatste peilingen op 1 september kwamen van de plaats Artenay, net ten noorden van Orléans. Al goed opgeschoten dus, de reis van Apollonia en Alexia!
Juliette, Cosy en Redbec gingen niet mee met Apollonia en Alexia op 29 augustus. Deze vogels bleven tot tenminste 1 september ter plekke in Blaringhem. Het toont aan dat jonge Ooievaars die samen vertrekken onderweg elkaar snel uit het oog kunnen verliezen als ze in grote groepen soortgenoten terecht kunnen komen, zoals wellicht in Blaringhem het geval is.
Status 20 augustus 2024
Redbec, Alexia en Juliette vlogen op 18 augustus mee met collega Zwin-zenderooievaar Apollonia voor een toertje door Zuid-West-Vlaanderen, maar zitten nu weer terug in het Zwin. Ze zijn duidelijk nog niet zo gehaast om het Zwin te verlaten.
Status 31 juli 2024
Momenteel nog in het Zwin Natuur Park aanwezig.