ooievaar Cosy

Ooievaar Cosy, Y0826

  • Nest 15 - nest aan de ooievaarstoren
  • Ringnummer Y0826 - geringd op 23/05/24
  • Zendernummer 244 791 - gezenderd op 10/06/24
  • Peter:  Cosmade Belgium BV - André Nagels 
Geboortejaar:

Status 3 december 2024

Cosy heeft zijn winterstek duidelijk gevonden in Spaans Baskenland! Half oktober kwam de vogel aan bij de stad Gasteiz, en daar zat ie begin december nog steeds. Dit deel van Spanje is nieuw als overwinteringsplaats voor onze Zwin-ooievaars, hoewel we wel al vogels hebben gehad die verder naar het oosten in Noord-Spanje de winter hebben doorgebracht. Cosy heeft vlotjes een voorspelbaar dagritme ontwikkeld: voedsel zoeken doet de vogel op de afvalstortplaats aan de zuidrand van Gasteiz, verpozen en vermoedelijk ook verenkleed poetsen in een klein moerasgebied net ten noordoosten van de stad en overnachten in een park in het centrum. 

Status 4 november 2024

Bij de vorige update, begin oktober, vroegen we ons nog af of Cosy zou gaan overwinteren in Frankrijk. Cosy was immers eerst lange tijd in Noord-Frankrijk blijven plakken en eind september – begin oktober bivakkeerde de vogel meerdere dagen nabij Orléans, in het centrum van het land. Het lijkt alsof Cosy ons meteen van antwoord wou dienen, want op de dag van de vorige update (3 oktober) vloog ze resoluut verder zuidwaarts. Een forse vlucht van ca. 300 kilometer naar het zuidwesten bracht haar die dag aan de Franse westkust, nabij de stad Rochefort. De volgende dagen vorderde het wat rustiger door Zuidwest-Frankrijk. Cosy leek daarbij de regio van de Landes, met zijn uitgestrekte dennenbossen, grotendeels te ontwijken. De vogel hielde enkele dagen halt nabij Aire-sur-l’Adour, en op 11 oktober vloog Cosy richting Spanje. Ze passeerde de Pyreneeën zo ver westwaarts dat ze de zee moet hebben zien liggen. Die heel westelijke oversteek voerde haar vervolgens nog verder naar het westen. Sinds 12 oktober houdt de vogel zich op bij een afvalsite bij de stad Gasteiz, in Spaans Baskenland. Dat is westelijker dan een van onze zenderooievaars ooit al heeft gedaan. 

Status 3 oktober 2024

Cosy verliet op 28 september haar vorige stopplaats in Sains-en-Amiénois in Noord-Frankrijk. De ooievaar vloog die dag ca. 230 kilometer, tot bij Lorges, een piepklein dorpje net ten westen van de stad Orléans in Centraal-Frankrijk. De foto hieronder laat zien dat Cosy in een grootschalig akkergebied rondhangt. Wellicht moet daar voedsel te vinden zijn. Voor een jonge ooievaar, in het eerste levensjaar, blijft Cosy opvallend lang heel noordelijk hangen. Interessant om uit te vissen waar de vogel uiteindelijk zal overwinteren.

Status 19 september 2024

Cosy bleef tot 15 september hangen op de afvalsite van Blaringhem in Noord-Frankrijk. Die dag vloog de vogel ca. 100 kilometer zuidwaarts tot bij Amiens. Cosy zocht er dezelfde afvalstortplaats bij het dorp Sains-en-Amiénois op, waar Chuck eerder vertoefde. Die laatste ooievaar vertrok daar op 4 september, en kwam later helaas in de problemen. Hopelijk vergaat het Cosy beter. 

Status 1 september 2024

Cosy en nestgenoot Apollonia zijn de oudste van onze in 2024 geboren zenderooievaars. Dat ze ongeveer 10 dagen ouder waren dan de rest liet verhopen dat ze misschien sneller dan de anderen zouden vertrekken, maar dat is niet helemaal uitgekomen. Hoewel ze in de loop van augustus verschillende aanzienlijke uitstapjes maakten in West-Vlaanderen en tot in Zeeland, keerde het duo telkens terug naar het Zwin. Op 27 augustus zetten Cosy en Apollonia dan echt aan richting zuiden, samen met nog drie jongen Zwin-zenderooievaars, Redbec, Juliette en Alexia. De vogels volgden de kustlijn tot in Noord-Frankrijk, om ter hoogte van Duinkerke landinwaarts te buigen, recht naar de afvalstortplaats van Blaringhem! Die populaire plek heeft al mening Zwin-zenderooievaar aangetrokken. Vermoedelijk was de koerswijziging ter hoogte van Duinkerke te verklaren doordat het groepje Zwin-ers in de verte de cirkelende ooievaars boven Blaringhem zag (deze site trekt tot tientallen ooievaars aan en die zwart-witte concentratie moet van ver opvallen). 

Apollonia en Alexia trokken op 29 augustus verder richting zuiden te gaan. De vogels vlogen die dag circa 180 kilometer, tot net ten noorden van Parijs. Na opnieuw een dagje pauze staken ze op 31 augustus dwars over Parijs. De laatste peilingen op 1 september kwamen van de plaats Artenay, net ten noorden van Orléans. Al goed opgeschoten dus, de reis van Apollonia en Alexia! 

Cosy, Redbec en Juliette bleef tot tenminste 1 september ter plekke in Blaringhem. Het toont aan dat jonge Ooievaars die samen vertrekken onderweg elkaar snel uit het oog kunnen verliezen als ze in grote groepen soortgenoten terecht kunnen komen, zoals wellicht in Blaringhem het geval is. 

Status 20 augustus 2024

Cosy maakte op 8 augustus een uitstap tot het zuiden van West-Vlaanderen, via Roeselare, Wevelgem, Ieper en Diksmuide en dan terug richting Zwin. Nestgenoot Apollonia ging niet mee op tocht, maar maakte op 18 augustus een gelijkaardig daguitje, iets westelijker dan de route van Cosy en zuidelijk tot Vleteren, vooraleer ook weer terug naar het Zwin te vliegen. Nog niet ‘le grand départ’ dus. 

Status 10 augustus 2024

Cosy en Apollonia, de twee wat oudere jongen van het nest aan de ooievaarstoren, maakten op 6 augustus een korte uitstap richting Brugge. Apollonia keerde dezelfde dag nog terug, maar Cosy bleef even hangen, om pas op 8 augustus in de late namiddag weer richting Zwin te keren. Op 10 augustus vertrokken de twee zenderooievaars weer samen op stap. Deze keer ging de tocht richting noordoosten. Via Breskens staken ze de Westerschelde over naar het Zeeuwse schiereiland Walcheren. Daar maakten ze een stop voor een overnachting in Vlissingen. Ze ontdekten dat er een afvalsite is aan de oostkant van de stad, en daar gingen ze wellicht op zoek naar voedsel. Overnachten deden ze in een natuurgebied vlakbij. Op 11 augustus deden ze wat sightseeing in Walcheren, om in de namiddag opnieuw in zuidelijke richting de Westerschelde over te steken en terug te keren naar het Zwin. Tenminste: dat weten we zeker voor Apollonia. De zender van Cosy zit wat achter met signalen doorgeven (dat is niet ongebruikelijk, dus niets om zich zorgen over te maken). Apollonia bracht de nacht door pal op de grens van België en Nederland, in Sluis. 

Status 8 augustus 2024

Op 6 augustus in de valavond maakten Cosy en Apollonia hun eerste verre verplaatsing. De vogels vertrokken richting Brugge. Het was te laat op de dag om nog een verre trekbeweging in te zetten, en het was dan ook geen verrassing dat ze al stopten ter hoogte van de industriezone tussen Brugge en Zeebrugge, langs het Boudewijnkanaal. Daar ligt een afvalverwerkingssite die regelmatig een klein aantal Ooievaars aantrekt. Apollonia keerde ’s avonds nog terug richting Zwin Natuur Park, om daar de nacht door te brengen, maar Cosy bleef ter plaatse. Vermoedelijk kwamen de twee vogels er terecht bij andere Ooievaars, en blijkbaar vond Cosy dat spannend genoeg om niet naar ‘huis’ terug te keren. Op 7 augustus bleef Cosy ter plekke tussen Brugge en Zeebrugge. Spannend was deze vogel de volgende dagen zal doen! Toch nog terug naar het Zwin? Al dan niet een hereniging met nestgenoot Apollonia? Met de nieuwe vrienden vanuit Brugge richting zuiden? Spannend, spannend, spannend! 

Status 31 juli 2024

Momenteel nog in het Zwin Natuur Park aanwezig.