ooievaar Apollonia

Ooievaar Apollonia, Y0827

  • Nest 15 - nest aan de ooievaarstoren 
  • Ringnummer Y0827- geringd op 23/05/24
  • Zendernummer 244790 - gezenderd op 10/06/24
  • Peter:  Kurt Hellyn & Edith Ghekiere
Geboortejaar:

Status 4 januari 2025

Van Apollonia, de derde Sahelganger van de lichting zenderooievaars van 2024, ontvingen we geen data meer sinds 24 november. De ooievaar zat op de ogenblik in het zuidoosten van Mauritanië. Dat de zender geen peilingen meer doorstuurt is niet per se slecht nieuws voor de ooievaar zelf. Onze zenders werken op een manier waarbij de positie van de gezenderde vogel wordt bepaald aan de hand van satellieten hoog in de ruimte, maar om de data naar ons door te sturen wordt het gsm-netwerk gebruikt. De zendervogel moet dus dicht (genoeg) bij zo’n zendermast komen. Dat is geen probleem in Europa, met zijn hoge bevolkingsdichtheid en dito dichtheid aan gsm-masten, maar vanaf de Sahara zuidwaarts lukt dat niet altijd. We weten uit het verleden dat zenderooievaars die lange tijd in dunbevolkt gebied zitten al die tijd uit beeld kunnen gaan, om dan later, wanneer ze terug in meer bewoond gebied komen, alsnog alle data van de voorbije periode door te geven. Tot nader order gaan we ervan uit dat dit ook bij Apollonia het geval zal zijn. 

Status 3 december 2024

Apollonia bereikte eind oktober de West-Afrikaanse Sahel. Daar zwierf ze een groot deel van november rond in het grensgebied van Mauritanië en Senegal. De zender gaf de laatste signalen door op 23 november, in het zuidoosten van Mauritanië. Sindsdien kwamen geen peilingen van de zender meer door. Dat is niet per se slecht nieuws. West-Afrika staat nog niet zo vol met gsm-masten (nodig om het zendersignaal op te vangen) en daardoor kunnen onze vogels een tijdje van de radar gaan als ze niet dicht genoeg nabij zo’n ontvangstmast passeren. We gaan er positief vanuit dat Apollonia nog steeds rondzwerft in de Sahel en hopelijk komt er vroeger dan later een bericht dat dit bevestigt! 

Status 20 november 2024

Heel goed nieuws van onze meest avontuurlijke zenderooievaars! Yuki, Apollonia en Alexia hebben alle drie met succes de oversteek van de Sahara gemaakt! In de vorige updates over deze vogels zaten we nog in spanning. De zendergegevens lieten zien dat ze aan de oversteek van de grote woestijn begonnen waren. Omdat er in dat enorme gebied nauwelijks of geen plekken zijn waar de zenders connectie kunnen maken, verdwijnen de vogels dan telkens een tijdlang uit beeld. De trek door de Sahara is een hachelijke onderneming door onherbergzaam gebied, dus het si altijd afwachten of het goed afloopt… We zijn dan ook geen beetje blij om te kunnen melden dat het gelukt is voor alle drie. 

Apollonia startte op 23 oktober in zuidelijk Marokko aan de tocht over de Sahara. Deze ooievaar hield de meest oostelijke koers van de drie Sahara-overstekers aan, en deed er ook het langst over: een achttal dagen. Op 31 oktober bereikte Apollonia de Sahelzone in Zuid-Mauritanië. Dan startte het typische zwervende voedselzoekgedrag van ooievaars die in dit gebied overwinteren. Na een weekje in een aanzienlijk gebied in Mauritanië stak Apollonia de grens met Senegal over. Ook in dat laatste land werden flinke omzwervingen gemaakt, en op 17 november stak de vogel weer de grens met Mauritanië over, maar dan een heel eind meer naar het westen. Apollonia zat nu in het gebied in het grensland van Mauritanië en Senegal waar ook Yuki op dat moment aankwam. Vermoedelijk is dat geen toeval: het is aannemelijk dat hier veel voedsel te vinden is op dit moment en dat hier nu veel ooievaars samen gekomen zijn. Sprinkhanen zijn een belangrijke voedselbron voor overwinterende ooievaars in de Sahel, dus waarschijnlijk zijn die insecten daar nu in grote aantallen aanwezig. 

Status 4 november 2024

Apollonia had tijdens de vorige update Marokko bereikt. Op 5 oktober vloog ze vanaf haar laatste stopplaats bij Sidi Yahya el Gharb verder door. Apollonia hield bijna twee weken halt nabij de Marokkaanse hoofdstad Rabat, een goeie 60 kilometer verderop. Op 17 en 18 oktober ging Apollonia nog eens bijna 300 kilometer verder zuidwaarts, tot de omgeving van Marrakesh. Daar hield de vogel enkele dagen halt, om dan via een westelijke omweg rond de Hoge Atlas de bergen te ontwijken door dichter bij de zee zuidwaarts te vliegen. Op 22 oktober wendde Apollonia de steven pal zuidwaarts en de laatste peilingen op 23 oktober kwamen van de rand van de Sahara. Het lijkt er dus op dat Apollonia de oversteek van de grote woestijn begon te maken. Helaas zijn daar amper of geen masten die het signaal van de zender kunnen opvangen om door te geven, dus zoals gebruikelijk zijn we een ooievaar die de Sahara oversteekt tijdelijk ‘kwijt’. Als alles goed gaat komt de vogel weer ‘in beeld’ wanneer de Sahara gepasseerd is en het signaal weer kan worden doorgegeven. Duimen maar dat Apollonia het haalt! Ze is nu al de derde zenderooievaar van de lichting van 2024 die de Sahara oversteekt. Opmerkelijk, in vergelijking met de meeste andere zenderooievaars die in vorige jaren die krachttoer uithaalden, is dat de vogels die het dit jaar doen het allemaal pas in oktober deden, behoorlijk laat in het trekseizoen. 

Status 3 oktober 2024

Apollonia heeft ook de oversteek naar Afrika gemaakt, als 4de vogel van onze lichting van nieuwe zenderooievaars uit 2024. Op 22 september vloog de vogel zuidwaarts vanaf het eindpunt bij de vorige update, in de driehoek tussen Sevilla, Granada en Cordoba in Zuid-Spanje. Apollonia naderde de Straat van Gibraltar recht vanuit het noorden. Dat is een ongebruikelijke route. Vrijwel alle zenderooievaars die richting de zuidpunt van Spanje gaan, doen dan via een meer westelijke route, langs de vallei van Guadalquivir-rivier. Op 23 september bereikte Apollonia de Straat, maar blijkbaar waren de condities niet gunstig om de oversteek te maken. Hoewel de afstand naar Afrika minder dan 20 kilometer is, zijn grote zweeftrekkers als ooievaars toch heel voorzichtig om over te vliegen. Op de overgang van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan staan vaak heel harde zijwinden, en trekvogels weten dat er dan een groot risico is om weggeblazen te worden. Apollonia stak niet over maar ging verder door naar het noordwesten. De vogel ging nog een 80-tal kilometer door, en hing dan rond in het gebied ten oosten van de stad Cadiz. Op 1 oktober zette Apollonia terug koers richting Straat van Gibraltar, en dit keer waren de condities blijkbaar wel goed, want nu stak de ooievaar wel over. Na de oversteek vloog Apollonia nog een kleine 100 kilometer verder zuidwaarts in Marokko, tot de stad Ksar-el-Kébir, een plek waar in het verleden wel vaker Zwin-zenderooievaars halt hielden. De volgende dag, 2 oktober vloog de ooievaar nog eens ca. 85 kilometer door tot de stad Sidi Yahya el Gharb. Daar werd het lokale afvalstort opgezocht (of wat had je gedacht…).

Status 19 september 2024

Apollonia en Alexia waren bij de vorige update nog samen op pad. Eind augustus waren ze vertrokken vanuit Noord-Frankrijk en in de eerste week van september reisden ze gestaag verder dwars door Frankrijk. De reis ging niet met grote sprongen. Op 7 september hielden ze halt voor de nacht bij Brocas, een dorp in het zuiden van de Landes in Zuidwest-Frankrijk. De volgende ochtend vertrokken ze daar op hetzelfde tijdstip, maar om onbekende reden bleef Apollonia al snel een paar uur rondhangen zonder verder te trekken. Alexia deed dat niet en vloog verder door. Ongetwijfeld moet dit verschillende gedrag worden bezien in de zin dat deze twee jongen Zwin-ooievaars niet met twee alleen op stap waren. Ze maakten meer dan waarschijnlijk deel uit van een groetere groep zuidwaarts trekkende ooievaars, en in die groepen is het heel gemakkelijk om elkaar kwijt te geraken, zeker als onervaren jonge ooievaars. Zo gebeurt het dat de wegen van ooievaars scheiden.

Apollonia maakte de volgende dagen trage vorderingen, met meerdere stops, waaronder enkele dagen bij Saint-Jean-Pied-de-Port aan de voet van de westelijke uitlopers van de Franse Pyreneeën. Op 13 september stak Apollonia het gebergte over naar Spanje. De volgende dagen ging de vogel gezwind verder dwars door Spanje. Daar hoorde een stop nabij Madrid bij, maar de lokroep van de grote afvalstorten daar werd weerstaan. De meest recente peilingen van de zender kwamen uit de omgeving van Aquilar de la Frontera, ongeveer in het midden van de driehoek tussen de steden Cordoba, Sevilla en Granada in Andalusië, Zuid-Spanje. 

Status 1 september 2024

Apollonia en nestgenoot Cosy zijn de oudste van onze in 2024 geboren zenderooievaars. Dat ze ongeveer 10 dagen ouder waren dan de rest liet verhopen dat ze misschien sneller dan de anderen zouden vertrekken, maar dat is niet helemaal uitgekomen. Hoewel ze in de loop van augustus verschillende aanzienlijke uitstapjes maakten in West-Vlaanderen en tot in Zeeland, keerde het duo telkens terug naar het Zwin. Op 27 augustus zetten Apollonia en Cosy dan echt aan richting zuiden, samen met nog drie jonge Zwin-zenderooievaars, Redbec, Juliette en Alexia. De vogels volgden de kustlijn tot in Noord-Frankrijk, om ter hoogte van Duinkerke landinwaarts te buigen, recht naar de afvalstortplaats van Blaringhem! Die populaire plek heeft al menig Zwin-zenderooievaar aangetrokken. Vermoedelijk was de koerswijziging ter hoogte van Duinkerke te verklaren doordat het groepje Zwin-ers in de verte de cirkelende ooievaars boven Blaringhem zag (deze site trekt tot tientallen ooievaars aan en die zwart-witte concentratie moet van ver opvallen). 

Apollonia en Alexia bleven een dagje hangen in Blaringhem, maar de trekdrang was groot genoeg om op 29 augustus verder richting zuiden te gaan. De vogels vlogen die dag circa 180 kilometer, tot net ten noorden van Parijs. Na opnieuw een dagje pauze staken ze op 31 augustus dwars over Parijs. De laatste peilingen op 1 september kwamen van de plaats Artenay, net ten noorden van Orléans. Al goed opgeschoten dus, de reis van Apollonia en Alexia! 

Status 20 augustus 2024

Cosy maakte op 8 augustus een uitstap tot het zuiden van West-Vlaanderen, via Roeselare, Wevelgem, Ieper en Diksmuide en dan terug richting Zwin. Nestgenoot Apollonia ging niet mee op tocht, maar maakte op 18 augustus een gelijkaardig daguitje, iets westelijker dan de route van Cosy en zuidelijk tot Vleteren, vooraleer ook weer terug naar het Zwin te vliegen. Nog niet ‘le grand départ’ dus. 

Status 10 augustus 2024

Cosy en Apollonia, de twee wat oudere jongen van het nest aan de ooievaarstoren, maakten op 6 augustus een korte uitstap richting Brugge. Apollonia keerde dezelfde dag nog terug, maar Cosy bleef even hangen, om pas op 8 augustus in de late namiddag weer richting Zwin te keren. Op 10 augustus vertrokken de twee zenderooievaars weer samen op stap. Deze keer ging de tocht richting noordoosten. Via Breskens staken ze de Westerschelde over naar het Zeeuwse schiereiland Walcheren. Daar maakten ze een stop voor een overnachting in Vlissingen. Ze ontdekten dat er een afvalsite is aan de oostkant van de stad, en daar gingen ze wellicht op zoek naar voedsel. Overnachten deden ze in een natuurgebied vlakbij. Op 11 augustus deden ze wat sightseeing in Walcheren, om in de namiddag opnieuw in zuidelijke richting de Westerschelde over te steken en terug te keren naar het Zwin. Tenminste: dat weten we zeker voor Apollonia. De zender van Cosy zit wat achter met signalen doorgeven (dat is niet ongebruikelijk, dus niets om zich zorgen over te maken). Apollonia bracht de nacht door pal op de grens van België en Nederland, in Sluis. 

Status 8 augustus 2024

Op 6 augustus in de valavond maakten Cosy en Apollonia hun eerste verre verplaatsing. De vogels vertrokken richting Brugge. Het was te laat op de dag om nog een verre trekbeweging in te zetten, en het was dan ook geen verrassing dat ze al stopten ter hoogte van de industriezone tussen Brugge en Zeebrugge, langs het Boudewijnkanaal. Daar ligt een afvalverwerkingssite die regelmatig een klein aantal Ooievaars aantrekt. Apollonia keerde ’s avonds nog terug richting Zwin Natuur Park, om daar de nacht door te brengen, maar Cosy bleef ter plaatse. Vermoedelijk kwamen de twee vogels er terecht bij andere Ooievaars, en blijkbaar vond Cosy dat spannend genoeg om niet naar ‘huis’ terug te keren. Op 7 augustus bleef Cosy ter plekke tussen Brugge en Zeebrugge. Spannend was deze vogel de volgende dagen zal doen! Toch nog terug naar het Zwin? Al dan niet een hereniging met nestgenoot Apollonia? Met de nieuwe vrienden vanuit Brugge richting zuiden? Spannend, spannend, spannend! 

Status 31 juli 2024

Momenteel nog in het Zwin Natuur Park aanwezig.