Ooievaar Alexia, Y1631
- Nest 1 - eerste nest naast Zwinbistro The Shelter
- Ringnummer Y1631 - geringd op 04/06/24
- Zendernummer 244 794 - gezenderd op 24/06/24
- Peter: Green ID - Ides De Vlaeminck
Status 4 november 2024
We hebben weer een ooievaar die de Sahara is overgestoken! Alexia is de grote avonturier van dienst! Begin oktober zat deze ooievaar nog bij de Marokkaanse hoofdstad Rabat, in het centrum van het land. Daar bleef Alexia nog tot 11 oktober, om dan een kleine 100 kilometer zuidwestwaarts te vliegen naar de omgeving van Casablanca. Inmiddels was het half oktober, de periode van het jaar waarin ooievaars zich gaan settelen of zelfs al gesetteld zijn om te gaan overwinteren. Niet zo bij Alexia dus, want op 17 oktober bleek de vogel nog reiskriebels over te hebben. Ze vloog tot de Grote Atlas, net ten zuiden van Marrakesh. Het hooggebergte fungeerde duidelijk als een barrière want Alexia aarzelde. Ze bleef dralen en vloog op 19 en 20 oktober via een westelijke omweg die haar bijna bij de kust bracht gestaag verder zuidwaarts. Op 21 oktober startte Alexia dan aan de oversteek van de Sahara. De tocht duurde slechts een vijftal dagen, en Alexia hield een vrij westelijke koers aan, dwars door Mauritanië. Op 26 oktober werd Zuid-Centraal-Mauritanië bereikt. Daar ligt de noordrand van de Sahelzone; de echte woestijn was gepasseerd. Alexia bleef hier een weekje hangen in een groot gebied. Mogelijk is dit nog niet de eindbestemming voor de winter, want de laatste peilingen van 3 november lieten zien dat de ooievaar nog verder zuidwaarts ging vliegen. We zijn benieuwd waar Alexia bij de volgende update beland zal zijn!
Status 3 oktober 2024
Alexia bereikte Marokko bij de vorige update. De vogel bleef tot 22 september bij de stad Tétouan. Die dag vloog ze ca. 120 kilometer tot Soul el Arbaa. De volgende dag vloog Alexia nog een kort eind door Kénitra, aan de kust. Die bekende stopplaats voor ooievaars kon de vogel slechts een vijftal dagen bekoren want op 28 september vloog Alexia alweer verder zuidwaarts langs de kust. De tocht stopte al na ca. 50 kilometer, ten zuiden van de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Daar bivakkeert Alexia sindsdien bij een grote afvalstortplaats.
Status 19 september 2024
Apollonia en Alexia waren bij de vorige update nog samen op pad. Eind augustus waren ze vertrokken vanuit Noord-Frankrijk en in de eerste week van september reisden ze gestaag verder dwars door Frankrijk. De reis ging niet met grote sprongen. Op 7 september hielden ze halt voor de nacht bij Brocas, een dorp in het zuiden van de Landes in Zuidwest-Frankrijk. De volgende ochtend vertrokken ze daar op hetzelfde tijdstip, maar om onbekende reden bleef Apollonia al snel een paar uur rondhangen zonder verder te trekken. Alexia deed dat niet en vloog verder door. Ongetwijfeld moet dit verschillende gedrag worden bezien in de zin dat deze twee jongen Zwin-ooievaars niet met twee alleen op stap waren. Ze maakten meer dan waarschijnlijk deel uit van een groetere groep zuidwaarts trekkende ooievaars, en in die groepen is het heel gemakkelijk om elkaar kwijt te geraken, zeker als onervaren jonge ooievaars. Zo gebeurt het dat de wegen van ooievaars scheiden.
Alexia ging sneller vooruit. Deze ooievaar ging op 8 september, de dag van de scheiding met Apollonia, verder door over de westelijke Pyreneeën, Spanje in. Met een paar dagen voorsprong ging Alexia aan een stevig tempo door Spanje. Op 11 september werd een rustdag ingelast ten westen van Toledo. Dan ging het verder zuidwaarts. Op 14 en 15 september werd weer kort halt gehouden bij Puente Genil, in de driehoek tussen de steden Cordoba, Sevilla en Granada in Andalusië, Zuid-Spanje. Op 16 september werd een kort eind verder getrokken tot Laguna Sidonia, niet ver van Cadiz. Die regio is de springplank om de Straat van Gibraltar over te steken, en dat is wat Alexia deed op 17 september. Ter hoogte van Tarifa stak Alexia de Straat over in de late namiddag na een overtocht van een twintigtal minuten bereikte de vogel Marokko en Afrika! Dan was het blijkbaar hoog tijd om de stoppen, want Alexia hield snel halt nabij de stad Tétouan. Op 17 september werd door Spaanse vogelkijkers sterke trek gemeld, onder meer van vele honderden ooievaars. Alexia was die dag dus niet alleen om de grote oversteek naar Afrika te maken! We kregen enkele schitterende foto’s ter beschikking van Javi Elorriaga, een vogelkijker die van op een boot in de Straat van Gibraltar de trek prachtig kon waarnemen! Wat een beelden, al die ooievaars die laag over zee de gevaarlijke oversteek maken. En Alexia zit daar ergens tussen!
Status 1 september 2024
Op 27 augustus zette Alexia aan richting zuiden, samen met nog enkele jonge Zwin-zenderooievaars, Redbec, Juliette, Apollonia en Cosy. De vogels volgden de kustlijn tot in Noord-Frankrijk, om ter hoogte van Duinkerke landinwaarts te buigen, recht naar de afvalstortplaats van Blaringhem! Die populaire plek heeft al mening Zwin-zenderooievaar aangetrokken. Vermoedelijk was de koerswijziging ter hoogte van Duinkerke te verklaren doordat het groepje Zwin-ers in de verte de cirkelende ooievaars boven Blaringhem zag (deze site trekt tot tientallen ooievaars aan en die zwart-witte concentratie moet van ver opvallen).
Alexia en Apollonia bleven een dagje hangen in Blaringhem, maar de trekdrang was groot genoeg om op 29 augustus verder richting zuiden te gaan. De vogels vlogen die dag circa 180 kilometer, tot net ten noorden van Parijs. Na opnieuw een dagje pauze staken ze op 31 augustus dwars over Parijs. De laatste peilingen op 1 september kwamen van de plaats Artenay, net ten noorden van Orléans. Al goed opgeschoten dus, de reis van Apollonia en Alexia!
Status 20 augustus 2024
Redbec, Alexia en Juliette vlogen op 18 augustus mee met collega Zwin-zenderooievaar Apollonia voor een toertje door Zuid-West-Vlaanderen, maar zitten nu weer terug in het Zwin. Ze zijn duidelijk nog niet zo gehaast om het Zwin te verlaten.
Status 31 juli 2024
Momenteel nog in het Zwin Natuur Park aanwezig.