Ooievaarsjongen geringd
Het Zwin Natuur Park heeft vandaag de eerste ooievaarsjongen geringd. Het gaat om de jongen die geboren werden op 16 april, een tiental dagen vroeger dan normaal. De jongen maken het goed en hebben de slechte weersomstandigheden van de eerste weken na hun geboorte goed doorstaan.
Het is belangrijk dat de jongen op het juiste moment geringd worden. Ze mogen niet te groot en niet te klein zijn. Omdat de jongen vroeger geboren zijn, krijgen ze ook vroeger dan normaal een ring om de poot. Begin juni vindt er nog een tweede ringsessie plaats voor de jongen die later geboren zijn.
Dit jaar zijn er 10 bezette ooievaarsnesten in het natuurpark. Op vandaag zijn op minstens 4 nesten jongen te zien, in totaal minstens 14. Op bepaalde nesten waarop de eieren later werden gelegd, verwacht het Zwin Natuur Park de komende dagen nog nieuwe kuikens. Om de jongen te ringen, werkt het park met een hoogtewerker, zodat de meeste nesten bereikbaar zijn. De jongen zullen even uit het nest gehaald worden om ze te controleren, meten en wegen en een officiële ring aan te brengen.
Wetenschappelijk onderzoek over de vogeltrek
Het ringwerk maakt deel uit van het wetenschappelijk onderzoek dat het Zwin Natuur Park, in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, voert.
Elk jaar probeert het Zwin Natuur Park alle jonge ooievaars van een pootring te voorzien. Op de ring staat een uniek nummer dat iedereen met behulp van een verrekijker kan lezen. Zo kunnen vogelliefhebbers de Zwin-ooievaars op hun trektocht opmerken en herkennen. Daarnaast weet het park aan de hand van de ring ook welke ooievaars er jaarlijks terugkeren om te broeden en hoe oud ze zijn. Alle verzamelde gegevens zijn belangrijk voor het wetenschappelijk onderzoek rond de vogeltrek.
Ooievaarstoren en livestream
Vanop de ooievaarstoren in het park kunnen bezoekers in de nesten kijken en komen ze tot heel dicht bij de ooievaars, zonder ze te storen. Ook van thuis uit kunnen de ooievaars via livestream gevolgd worden. De ooievaars verblijven nog tot begin augustus in het park. De jongen trekken eerst naar het zuiden, nog voor hun ouders hun overwinterplaats opzoeken.