Jaarprijs wetenschapscommunicatie voor project 'Verdwenen Zwinhavens'
Het project ‘Verdwenen Zwinhavens’ wint de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. De prijs gaat naar onderzoekers Wim De Clercq, Jan Trachet en Maxime Poulain van de Universiteit Gent, die het archeologisch onderzoek naar de Verdwenen Zwinhavens in de Zwinstreek leiden. Westtoer ontwikkelde samen met UGent en het Zwin Natuurpark een immersieve belevingsexpo met virtual en augmented reality, een fietsroute met VR-kijkers, en het project ‘De Middeleeuwen op jouw bord’, om het archeologisch onderzoek tastbaar te maken voor een ruim publiek.
De jury van de Koninklijke Vlaamse Academie looft de onderzoekers voor hun innovatieve wetenschapscommunicatie rond het project van de Verdwenen Zwinhavens, en reikt hen daarom deze prijs uit.
“We zijn zeer verheugd om deze bijzondere erkenning vanuit de wetenschappelijke gemeenschap te mogen ontvangen. De vertaling van complexe wetenschappelijke gegevens uit verschillende onderzoekdisciplines - archeologie, geologie en geschiedenis- naar een voor iedereen beleefbare realiteit was een grote uitdaging die we door de goede samenwerking met Westtoer en de vele partners, en ondanks moeilijke omstandigheden door de covid-crisis, konden realiseren. Het is heel fijn om te zien dat deze inspanningen niet alleen door het publiek, maar nu ook door collega-wetenschappers worden erkend en gewaardeerd. Het was voor ons bovendien een leerrijk traject waarbij we ook heel wat nieuwe inzichten kregen in de wijze waarop we onze gegevens toegankelijk kunnen maken, zowel technologisch als toeristisch. Het leverde ons bovendien ook weer nieuwe onderzoeksvragen op. Dit is voor ons dus een grote stimulans om het onderzoek én de publiekswerking in het gebied verder te blijven ontwikkelen”, aldus Professor Wim De Clercq, die het onderzoek leidt vanuit de Vakgroep Archeologie van de UGent.
Ook voor Westtoer is de prijs een beloning. In overleg met UGent ontwikkelde het provinciaal toerismebedrijf een aantal toeristische innovatieve producten, samen met de betrokken gemeenten Knokke-Heist, Damme, Sluis en Brugge en enkele private partners.
“Dat de Koninklijke Vlaamse Academie van België het project van de Verdwenen Zwinhavens de Jaarprijs voor Wetenschapscommunicatie toekent, is ook een beloning voor de vele mensen die actief zijn in de Zwinstreek en voor Westtoer. Zij ontwikkelden op het veld een unieke fietstocht die mensen langs vijf VR kijkers brengt, en hen zo letterlijk de Verdwenen Zwinhavens laat zien. Dit jaar werd daar nog het project ‘De Middeleeuwen op jouw bord’ aan toegevoegd, waarbij lokale ondernemers nieuwe gerechten en producten ontwikkelden op basis van middeleeuwse ingrediënten, die tijdens het archeologisch onderzoek werden ontdekt. Een unieke kans om doorgedreven wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar een zintuigelijke beleving voor de vele toeristen die de Zwinstreek jaarlijks bezoeken,” aldus Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter Westtoer.
Naast de fietstocht met VR kijkers en het traject met de lokale ondernemers uit de Zwinstreek, is er ook een webapp ontwikkeld, een publieksboek uitgegeven, er werden gidsen opgeleid, groepstours georganiseerd, educatieve pakketten voor scholen opgemaakt, publiekslezingen gegeven en veel meer.
“De interactieve expo die liep van 3 juli tot en met 7 november 2021 in het Zwin Natuur Park, kende iets meer dan 42.000 bezoekers. En de VR-kijkers die langs de fietsroute staan, worden nog elke dag vlot bekeken. Sinds de start van het project hebben de 6 kijkers samen al bijna 110.000 views en de teller loopt nog op”, vertelt Hannelore Denolf, projectmanager Verdwenen Zwinhavens bij Westtoer. De Verdwenen Zwinhavens- fietsroute met VR-kijkers en met middeleeuwse smaakmakers onderweg, loopt nog tot oktober 2023.
De onderscheiding is uitgereikt door een stuurgroep die ook optreedt als jury. Ze bestaat uit specialisten in wetenschapscommunicatie, namelijk medewerkers van de expertisecellen wetenschapscommunicatie van de Vlaamse associaties van universiteiten en hogescholen, leden van de Academie en Jonge Academie, en verder vertegenwoordigers van strategische onderzoekscentra, de industrie en het overheidsbeleid, samen met experten uit de media en de academische wereld.
Meer info over het project: www.verdwenen-zwinhavens.be